tisdag 3 maj 2011

Facebook funktioner, inlägg 2

Vi går vidare!
Efter en bakgrundsberättelse av hur Facebook uppstod, tycker jag att det är dags att gå vidare till att beskriva hur man skapar och sedan använder sig av Facebook.


1. Skapa ett facebook konto
Att skapa ett konto i Facebook är detsamma som att bli medlem i Facebook och det är helt gratis. För att kunna skapa ett konto krävs två saker, att du har en fungerande e-mail adress och att du är 13 år.
Gå till www.facebook.com och välj att skapa ett nytt konto. Fyll därefter i dina uppgifter och du väljer helt själv vad du vill visa på internet. Du kan när som helt ändra dina uppgifter du skrivit in vid ett senare tillfälle. Ditt Facebook konto bör vara ditt riktiga namn, inte ett alias eller liknande eftersom dina vänner då kan ha svårt att hitta dig när de söker efter ditt namn för att se om du finns på Facebook. Var också noga med att ange en korrekt och ej felstavad e-mail adress eftersom Facebook skickar ett bekräftelsemail till din e-mail så du kan aktivera ditt konto när du fyllt i alla uppgifter, enligt E.A. Vander Veer (2010) s. 11.




Att gå med i Facebook är lätt om man har en e-mail adress och är 13 år.






2. Att skapa din profil
Nu har du kommit till att skapa en profil för ditt Facebook konto, men först kan du välja att lägga till dina vänner, step 1 (om du vet namn på de du vill lägga till) Sedan kan du även söka efter de vänner du vill lägga till som vän, step 2. 
Step 3, här kan du berätta om dig själv för att sedan i step 4 välja vilka bilder du vill ha som profilbild på ditt konto. Man väljer själv hur mycket man vill visa eller skriva om sig själv och allt går att ändra hur mycket du vill. Man brukar rekommendera att ha en bild på sig själv för att dina vänner ska veta att det verkligen är du eftersom Facebook har 500 miljoner medlemmar, kan det ju faktiskt vara så att någon har samma namn som du.


Fyll i uppgifter på de 4 olika stegen.



När du är färdig måste du gå till din e-mail och kolla i din inkorg efter ett bekräftelsemail som Facebook skickat till dig. I detta mail klickar du på den länk som finns i mailet, på så sätt bekräftar du att det verkligen är du som har skapat kontot på Facebook och att du vill börja använda det! Grattis! Nu är du officiellt en medlem i Facebook! Du kommer efter att ha klickat på länken automatiskt vidarebefodras till Facebook och din sida, du är alltså inloggad på ditt konto, enligt E.A Vander Veer (2010) s. 18.


3. Fylla på med information
Nu undrar du säkert om du inte ska fylla i mer om dig själv, för det lilla du hittills har skrivit var ju inte mycket. Jo, det stämmer! Nu har du ett konto på Facebook, men du behöver ju berätta mer om dig själv, det gör du på startsidan under ditt namn. Där står det redigera din profil, klicka där. Här kan du nu fylla i alla uppgifter du vill ska stå om dig, det är lättare för dina vänner att veta att du är du om det finns mycket information om dig. Kom ihåg att all information du skriver här kommer att visas för alla som besöker din sida. Man kan välja att bara dela med sig av informationen på sin sida till de som man är vän med och det gör man under konto ----> sekretessinställningar. 

Kort om inställningar för din profil:

  •  Allmän information: Här fyller du i information om dig, när du är född, relationsstatus, om du är man eller kvinna o.s.v.
  • Profilbild: Här kan du ändra eller lägga till en profilbild på dig själv eller det du vill att andra personer ska se när de kollar på din profil.
  • Personer som ingår: Här fyller du i dina familjeförhållanden.
  • Utbildning och arbete: Här fyller du i information om ditt arbete och utbildning.
  • Värderingar: Information om din religion och politik o.s.v
  • Konst och nöjen: Här fyller du i vilken musik du lyssnar på, Böcker du läser, filmer du ser och annat smått och gott.
  • Sport: Allmän information om sport du sysslar med eller gillar.
  • Aktiviteter och intressen: Precis som det låter.
  • Kontaktuppgifter: Här väljer du att fylla i dina adress, telefonnummer, mobil, e-mail och annat. Kom ihåg att vara lite försiktig med att skriva ut för mycket känslig information.


 
Här ser ni min Facebook sida, under allmän information.




REFERENSER:

E.A. Vander Veer (2010). Facebook the missing manual - The book that should have come with the site. Second Edition. O´Reilly Media. Canada.
ISBN: 97-8144-938-014-4.

 



2 kommentarer:

  1. Det var väldigt bra information i det här inlägget om Varför Facebook? Du nämnde bara fördelar i det inlägget. Du har lagt källor till olika artiklar som visar nackdelar också, det var väldigt bra idée av dig.

    Inlägget är punktvis vilket underlättar för mig som läsare att se innehållet på ett kort och fint sätt.

    några av de punkter som jag tyckte om mest är

    Man kan hålla kontakten med sina vänner, nära och kära. (det är själva idéen med FB).
    Man kan hitta personer som man tappat kontakten med och återuppta den igen.
    Man kan gå med i olika grupper och på så sätt föra fram ett budskap man har. (Det är riktigt och gillar den punkt så mycket för att jag fick mycket nytta av sådan grupper och *fans* sidor som finns)
    Delar med sig av sitt privatliv till andra via text och bilder.
    Man kan även få tips och idéer från andra.
    Göra sin röst hörd. (ja, 100% med den delen som är viktig för mig när jag använder Facebook)
    med mera...

    De punkterna som du nämnde stämmer verkligen, att man kan hålla kontakten och få sin röst hörd, dela intresse, hitta nya vänner, ha skoj och kul med vänner och spel på Facebook sidan. Att ta del av företagserbjudande som publiceras vilket jag själv gjorde osv. Några nackdelar som jag tänker på är att Facebook tar för mycket tid om man inte skärper sig, det kan leda till missförstånd när man kommenterar andras inlägg vilket leder till otrevliga situationer. Förhållanden kan splittras ibland pga Facebook och vad folk publicerar där, och så vidare. Det gäller verkligen att vara lite försiktig ibland och inte lita på alla, samt vara försiktig att inte kontot blir hackad av någon då kan andra komma åt ditt privata information som du har "vilket jag själv har råkat för tyvärr":(

    Det finns alltid fördelar och nackdelar med allt vilket man måste tänka på :)

    SvaraRadera
  2. Hej Noooway! :)

    Ja, visst är det så att Facebook kan skapa ett beroende och på så sätt ta all tid man har. Det är verkligen något man måste passa sig för och jag tror dessvärre att det är ett mycket vanligt fenomen, att människor blir beroende av Facebook och sitter nonstop och uppdaterar sig för att se alla nya statusuppdateringar.
    Jag håller även med dig om att det man skriver som status eller som kommentarer i andra loggar lätt kan misstolkas. Text går ju att läsa på flera olika sätt, vilket lätt gör att man tolkar texten som något helt annat än vad den var menad för. Det är också ett trolig lätt sätt att sprida falsk information om människor genom Facebook om man är lagd åt det hållet, ett rykte kan ju lätt dras igång där!
    Ursch, så läskigt att bli hackad, det är nog en skräck vi alla har men ändå är man slarvig med att byta lösenord tillräckligt ofta. Jag har läst att man ska byta det helst var tredje månad om man ska vara helt säker. Undrar hur många som byter lösenord så ofta? Kanske borde vara något att göra en liten undersökning om här på bloggen!

    Tack för att du tagit dig tid att läsa vad jag skrivit och hoppas att det gav dig information på ett bra och lättläsligt sätt!

    Ha det så bra!

    Jessica Sidén

    SvaraRadera