måndag 16 maj 2011

YouTube - liten grund, inlägg 1

Hej!

Nu har jag äntligen tänkt påbörja ett inlägg som berättar lite om bakgrunden till Youtube.

Tänk dig tanken att över 66 miljoner främmande människor skulle få se ingången till ditt bröllop via YouTube. Det är precis vad som hände familjen Heinz och Peterson. De ville bara lägga ut sin speciella bröllops dans på YouTube så släkt och vänner lätt kunde få se den, men de hade aldrig förväntat sig den uppmärksamhet som videon fick, enligt Rowell Rebecca (2011) Det är detta som är meningen med YouTube och det var också en av anledningarna till att grundarna för YouTube faktiskt skapade det.

Lägger här in videon från YouTube: 







Grundarna till YouTube är tre unga män: Steven Chen, Chad Hurley och Jawed Karim. Siten lades upp 2005 i Californien och grundarna uppmanade människor att: Broadcast yourself.
Sitens populäritet ökade väldigt snabbt och alla möjliga olika videos lades upp. Google köpte YouTube i Oktober 2006. 
Idag finns det mesta att hitta på YouTube, men det har inte alltid varit en dans på rosor för grundarna eftersom de fått problem med copyright och annat som gjort att vissa videos har fått tagits bort från siten. I t.ex. Pakistan är YouTube helt blockerat, något som hotar YouTubes globala succé, Rowell Rebecca (2011).



YouTube [Elektronisk].Tillgänglig:

 http://www.youtube.com/watch?v=60og9gwKh1o

Här är en av de första videoklipp som lades upp på YouTube av Gary Brolsma i augusti 2006. Videon har setts över 41 miljoner gånger på YouTube och är den video som setts av näst flest människor på YouTube, nämligen över 700 miljoner gånger! 
Den som setts flest gånger är Star Wars kid, visserligen endast visad över 22 miljoner gånger på YouTube, men totalt mest visad av alla online videos på internet, enligt Rowell Rebecca (2011).




YouTube [Elektronisk].Tillgänglig:
 http://www.youtube.com/watch?v=HPPj6viIBmU


Man fastnar väldigt lätt när man sitter och kollar på YouTube eftersom det finns så otroligt mycket roligt att titta på och utbudet är helt fenomenalt!


Fortsätter att berätta mer i nästa inlägg...
Hej på ett tag... ;)



REFERENSER:

Rowell, Rebecca (2010) The company and its Founders. [Elektronisk] ABDO Publishing Company, Minnesota. Tillgänglig: Google Books [2011-05-15].

 


2 kommentarer: