måndag 16 maj 2011

Youtube - Hur funkar det? Inlägg 2

Nu går vi vidare till att utforska hur Youtube fungerar.
Börja med att gå till sidan : www.youtube.com   och klicka på skapa konto.


När du gjort det kommer du vidare till denna sida:



Sedan kommer du till denna sida:



Det du bör tänka på när du skapar ditt konto är vilket användarnamn du väljer, då det är det enda som säger något om dig. Du bör tänka på i vilket syfte du ska använda YouTube, är det för att marknadsföra dig själv, ditt bolag eller kanske ditt band? Då är det kanske viktigt att du väljer att ha ett användarnamn med samma namn som ditt band eller det du vill marknadsföra. Om det är för annat bruk, kan du överväga att heta något helt annat för att vara anonym, enligt Sahlin, Doug, Botello, Chris (2007).
Det enda du behöver ange när du blir medlem som rör dig själv, är när du är född. Detta för att man måste vara över 13 år för att bli medlem på YouTube.
När du lyckats skapa ett konto på YouTube kan du börja att lägga upp de videos du vill visa omvärlden. Du kan på ditt konto spara de videos du finner intressanta, skapa spellistor, kolla på kommentarer från andra som lagt kommentarer på YouTube videos och mycket annat. Du kan även ändra utseende på din sida till den design du själv väljer att ha på YouTube, enligt Sahlin, Doug, Botello, Chris (2007).
När du registrerat ditt användarnamn kommer din dator att ladda ner en cookie, en kod som gör att din dator automatiskt känner igen ditt konto och du blir automatiskt inloggad varje gång du går in på YouTube från den datorn. Du kan se att du är inloggad genom att ditt användarnamn syns i fetstil högst upp på sidan, enligt Sahlin, Doug, Botello, Chris (2007).

YouTube har ett otroligt stort antal medlemmar på sin sida. Kolla på t.ex. på användarnamnen som är associerade med en video nästa gång du tittar på en video eller kolla på antalet grupper som finns där, så börjar du förstå hur stort det verkligen är. 

Var försiktig när du laddar upp en video som du inte äger upphovsrätten till, för då kan du hamna i en väldigt jobbig och dyr situation eftersom det då är du som blir skyldig till att ha brutit mot upphovsrätten. YouTube är väldigt duktiga på att ha koll på vad som läggs upp hos dem, men de ser inte allt. Så respektera de regler som finns att följa på YouTubes hemsida, du kan läsa mer om detta på: http://www.youtube.com/t/copyright_center


REFERENSER:

Sahlin, Doug, Botello, Chris. (2007) YouTube for Dummies. [Elektronisk] Wiley Publishing inc. Indiana. Tillgänglig: Google books. [2011-05-16].



Det var allt för denna gång!
Ses vid nästa inlägg!
Jessica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar