söndag 1 maj 2011

The story about: The Facebook, inlägg 1

www.facebook.com en hemsida som idag är lika världskänd som Pippi Långstrump eller Michael Jackson om inte ännu större, men vilken är historien bakom "The facebook" som hemsidan hette från början.

Mark Zuckerberg är namnet som hela världen pratar om och han har verkligen gjort sig förtjänt av att ha blivit en så välkänd person.

Mark är född i White Plains, New York, 14 Maj 1984. I sjätte klass fick han sin första dator och började då att lära sig dataprogrammering genom boken C++ For dummies, men han lärde sig det mesta av sina kompisar säger han själv, enligt Daniel Alef (
2010) s. 5.

Som c-uppsats i gymnasiet utvecklade Mark och hans klasskamrat Adam D´Angelo ett program som lärde sig dina lyssnarvanor genom att lista ut hur mycket du gillade en låt vid ett tillfälle och vilka låtar ur samma genre du spelade, de kallade programmet Synapse Media Player. Programmet fanns gratis att ladda ner och upptäcktes av flera stora företag som WinAmp, Microsoft och AOL, vilka försökte rekrytera både Zuckerberg och D´Angelo men de sa nej. De blev erbjudna både en och två miljoner dollar för programmet men tackade även nej till det. De försökte senare på college att återfå erbjudandet, men det var då för sent,
enligt Daniel Alef (2010) s. 6.

I september 2002 började Mark på Harvards Universitet med Datavetenskap och Psykologi som hans huvudämnen. Han fortsatte att skriva kod och hade snart utvecklat två olika program för Harvard studenter. Det ena hette CourseMatch och gav dig som elev möjlighet att se vilka elever som gick i din kurs samt att få information om klassen. Det andra programmet var en studieguide inför sluttentan för elever som studerade konst,
enligt Daniel Alef (2010)  s. 7.

Men snart skulle allt i Marks liv förändras.

Harvard tillhandahöll en skolkatalog på nätet, kallad "facebook". Denna innehöll bild och namn på alla elever på skolan. Sista veckan i Oktober fick Mark en idé, han utvecklade ett program där elever kunde jämföra två elevers foton och rösta på vem som var den snyggaste, han kallade det för "Harvard Face Mash/The Process". För att få tag i foton på elever Hackade han sig in i Harvards datasystem och lyckade ladda ner foton på nästan alla elever på hela Harvard och la upp dem på FaceMash. Tidigt på morgonen på Halloween var programmet färdigt och Mark mailade en länk till några av sina vänner och på några få timmar hade 450 personer besökt facemash och 22000 röstningar var gjorda. Harvards skolnämnd upptäckte detta eftersom det höga trafiken på skolans nät gjorde att hela systemet kraschade och Mark blev kallad till disciplin nämnden på skolan. Mark blev anklagad för att ha hackat sig in i skolans system och brutit mot skolans säkerhet, copyrightlagen då han olagligt använt sig av skolkatalogens bilder. Mark försvarade sig med att han gjort skolan en tjänst genom att påvisa svagheter i säkerheten och att han aldrig menade att sidan skulle spridas och komma ut offentligt på skolan. Mark klarade sig från att bli reglerad från skolan och Mark Zuckerberg har aldrig berättat vilket straff han fick från skolnämnden för att ha brutit mot dessa regler, enligt
Daniel Alef (2010) s. 8


Några månader senare var Mark i full fart med att göra kod för en en annan idé, nämligen att utveckla ett socialt nätverk där människor som känner varandra kunde beskriva sina intressen, prata med varandra eller lägga ut sina egna bilder. Han skulle kalla detta program för "The Facebook" och 4e februari 2004 la Mark upp sitt nya sociala nätverk, www.thefacebook.com från sitt studentrum på Kirkland, Harvard. Som Mark själv ska ha sagt: Om jag inte hade lagt upp det just den dagen, skulle jag nog tvekat och gått vidare med något annat projekt istället. Hemsidan var till för elever på Harvard och man var tvungen att ha en Harvard e-mail för att kunna bli medlem på sidan. Väl inne kunde man söka efter folk, ta reda på vem som gick på vilken kurs eller leta upp vänner till vänner. Längst ner på sidan stod:
A Mark Zuckerberg production.
Daniel Alef, (2010) s. 8

Söndag 8e februari hade "The facebook" 650 registrerade medlemmar och Mark var säker på att innan morgondagen skulle antalet vara uppe i 900 medlemmar. Inom några veckor hade antalet medlemmar på "The Facebook" ökat så pass mycket att Mark kände det nödvändigt att ta in fler i företaget, vilket hittills endast bestått av Zuckerberg och hans vän Saverin. Chris Hughes blev marknadsföringsansvarig, Dustin Moskovitz vice programmerare. Mark skulle inneha 65% av bolaget, Saverin som ny verksamhetschef 30% och Moskovitz 5%. Hughes skulle få provision beroende på hur mycket tid han la ner på "The Facebook". Deras högsta prioritet just nu, var att få in fler skolor i systemet.
Daniel Alef (2010)s.9
År 2006 kunde vem som helst, var som helst i världen som hade en e-mail adress registrera sig och bli medlem på "facebook" som det numer heter. Och resten vet nu ju själva...

Enligt Wikipedia sent i November 2007 hade Facebook högst antal registrerade medlemmar bland alla sociala nätverk, 55 miljoner medlemmar över hela världen. I Mars 2010 rankades Facebook av, Fast company som världens mest innovativa företag (före Amazon, Apple och Google) och i juli samma år hade Facebook 500 miljoner medlemmar, det betyder att var 14e människa på jorden har Facebook. Samma å placerade Vanity Fair magazin Mark som nummer ett på deras lista över de 100 mest inflytelserika personerna på informationsåldern.

Mark Zuckerberg är idag världens yngsta Biljadär i historien och sägs vara god för minst 6,9 biljoner dollar. Han är 26 år gammal och företaget han grundade är bara 6 år gammalt. Enligt Forbes Magazin är nu Mark Zuckerberg förmögnare än Steve Jobs och Rupert Murdoch, trots detta så nvar Mark aldrig intresserad av att tjäna pengar på företaget. Daniel Alef (2010) s. 2.


Detta ger en ganska mycket att fundera över... ingenting är omöjligt! Med mycket vilja, en väldig massa energi och en bra idé så kan vi människor uppnå vad vi vill!
Nu ska jag sova på detta över natten och skriva vidare imorgon!

Sov gott mina kära läsare!





REFERENSER:


Alef, Daniel (2010) Mark Zuckerberg the face behind facebook and social networking. First digital edition.[Elektronisk]  Titans of Fortune, Santa Barbara. Tillgänglig: Google books  [2011-05-08].


Wikipedia (2011), Facebook, hämtad från  http://sv.wikipedia.org/wiki/Facebook 2011-05-05.

3 kommentarer:

  1. Mycket intressant läsning! :)
    kram!

    SvaraRadera
  2. Jag valde att kommentera ditt inlägg om Facebook för att jag skrev om samma ämne, och det vore trevligt att sätta sig mer i ämnet.
    Jag tycket att du inleder på ett väldigt intressant sätt i ditt inlägg om vilket drar läsaren att fortsätta läsa ”hur jag har upplevt det själv när jag började läsa”.
    I det inlägget tar du upp bara om Mark Zuckerberg som är ägaren av Facebook vilket i oktober 2009 var han den yngsta dollar-miljardären i världen. Facebook har i år 2011, 600 miljoner aktiva användare, nyare siffra än det som du har nämnt 500 miljoner, det är ganska enorm siffra tycker jag. Mark Zuckerberg har inte varit en speciell ambitiös student som man ser i det inlägget där du nämnde att han hackade sig in i skolans system, men det var väldigt bussigt tycker jag, med tanken på hans syfte att det var bara för att visa skolan sin svaga systemsäkerhet!
    Det var ett väldigt intressant historia om honom och hur han lyckades, då man ser att inget är omöjligt som du har skrivit, men det är inte så lätt att lyckas så här bra som han gjorde genom att bara skapa en hemsida. Det gäller att locka folk till den på ett bra sätt också, för att nu förtiden är det så enkelt att utveckla och skapa en webbplats, men huvudsaken är att våga testa sina idéer och upptäcka nya saker. Jag tycker att det var både intressant och bra information du hade tagit med i det inlägget.

    Det skulle vara bra om du hade med en länk till källan så man kan se ursprungliga informationen eftersom du påpekade att den är elektronisk källa.


    Referens
    Wikipedia (2011), Facebook, hämtad frånhttp://sv.wikipedia.org/wiki/Facebookhämtad den 21-05-2011

    SvaraRadera
  3. Hej Noooway!

    Tack för din läsning!

    Visst är det spännande att läsa om Mark, det visar och ger en förhoppningar att alla kan lyckas med något, bara man vill det tillräckligt mycket! Nu är väl hans fall lite väl mycket som en saga och inte så vanlig, men det finns ju fler exempel; YouTube, det grundades ju också av unga studenter! Allt är möjligt, bara man vill det tillräckligt mycket tror jag!

    Jag har lagt till den länk som du så snällt påpekade! Måste ha glömt i allt skrivande att lägga till det! Tack för upplysningen!
    Fortsätt att läsa!

    Jessica Sidén

    SvaraRadera